İnsan vücudunda kilometrelerce damar bulunmaktadır. Damarların görevi kan dolaşımını sağlamaktır. Kan damarları hayati önem taşımakta ve bir çok hastalığın meydana geldiği organdır.
Günümüzde damar hastalıkları içerisinde en fazla karşılaşılanı varis yani damar genişlemesi rahatsızlığıdır. Kirli kanın yerçekimi sebebiyle aşağıda durmaması için yukarı taşımakla görevli olan toplardamarların içinde sibop görevi gören kapakçıkların hasar görmesiyle varis meydana gelmektedir.
Varislerin Yalnızca Bacakta Olduğu Sanılır
Genel olarak varis hastalarının %90’ı bacaklarında meydana gelen ağrı, sızlama ya da kaşıntı gibi şikayetlerin yanı sıra bacaklarda cilt üzerinden görülen şişmelerin meydana geldiğinden dolayı hekime başvururlar. Fakat bu şikayetler yalnızca bacaklarda meydana gelmez, kadınların büyük çoğunluğunda genital olan varis türü de görülebilir.
Vajinal Varis Nedir?
Genital bölgede meydana gelen damar genişlemelerinin sebebi gebelik ve doğurganlıktan dolayı kaynaklanmaktadır. Bacaklarda ortaya çıkan damar genişlemeleri vajinal bölgede de görülür. Vulvar varis ismi verilen bu durum vajina dudaklarında yer almaktadır.
Vajinal Varis Neden Olur?
Vajina dudaklarında görülen vulvar varisler bacaklarda görülen damar genişlemelerinden herhangi bir farkı olmayan ve bağlantılı vakalardır. Çünkü bacaklardan itibaren başlayan toplardamarlar yukarı doğru ilerleyerek genital bölge de dallanmaktadır. Dolayısıyla vajinal bölgede varis meydana gelmesi, bacaklarda da olacağı anlamını taşımaktadır.
Çoğunlukla Gebelik Döneminde Ortaya Çıkar
Kadınlarda bacak varisleri de en sık gebelik sürecinde görülen bir rahatsızlıktır. Hormonal dalgalanma ile anne karnında ki bebeğin vermekte olduğu baskı ve fazla kilolar hem bacaklar hem de vajina dudaklarında varislerin meydana gelmesine olanak tanımaktadır. Aşırı kilo problemi olan kadınların buna çözüm bulmaları gerekmektedir.
Vajinal Varis Normal Doğuma Engel Olur mu?
Hamilelik sürecinde sık bir şekilde karşılaşılan vajinal varis panik olmasına neden olmaktadır. Özellikle doğum yapacak olan anne adaylarında doğumda bir problem olur mu düşüncesiyle korkuları kat ve kat artış gösterebilmektedir. Fakat bu yaşanılan korku oldukça gereksiz olup, gayet rahat olunmalıdır. Normal veya sezaryen ile doğum yapmak herhangi bir sıkıntıya neden olmayacaktır. Gebelik sürecinde tedavi yapılamayacağından doğum sonrasında muayene ve tedavi edilebilmektedir.
Doğumdan Sonra Geçer mi?
Bu bölgede meydana gelen varislerin kendi kendine düzelme imkanı maalesef yoktur. Bilimsel bir şekilde yani tıbbi olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Tedavisi Doğumdan Sonra Olabilir
Yalnızca vajinal varisler değil, bacak varisleri de gebelik esnasında değil doğum sonrasında tedavi edilmelidir. Çünkü gebelik esnasında yapılacak olan tedavilerin anne karnında ki bebeğe zararı olabilir.
Vajinal Varis Nasıl Tedavi Edilir ?
Bacak varislerinde uygulanan tedavilerle %80 oranında aynıdır. IDEA Klinik olarak genital varislerin tedavisinde köpük ve skleroterapi uygulamaktayız. Çok ince bir iğne kullanılarak sorun yaratan damarın içine ilaç enjekte edilmektedir. Vajinal bölgenin tedavi videosunu uygun olmayacağı için çekemez ve yayınlayamayız. Fakat aşağı da bacaklara uygulanan köpük tedavisi videosunu izleyebilirsiniz. Uygulama tamamen aynı olup, hiç bir farkı bulunmamaktadır.
Idea Klinik’te Muayene Ücreti Yok
IDEA klinik olarak tüm şubelerimizde varis muayenesini ücretsiz gerçekleştirmekteyiz. Size en yakın kliniklerimizden birine telefon numaralarımızdan ulaşarak randevu alabilir muayene olabilirsiniz. Muayene esnasında doktorlarımız sizin için uygulanacak olan yöntemi ve fiyatını belirteceklerdir.
1975 Yılında Malatya'da doğdu. Orta okul ve liseyi Malatya Merkez Gazi Lisesinde okudu. 1994 yılında girdiğim üniversite sınavında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini 2000 yılında bitirdi.