Her ameliyattan sonra çeşitli komplikasyonlar gelişebilir, bunlar hastanın yaşına, ameliyatın yerine, büyüklüğüne, kullanılan teknolojik cihazların çağdaşlığına, ameliyatı yapan ekibin teknik donanım ve tecrübesine göre değişen bir çok faktöre bağlıdır ve her hastada görülme ihtimali vardır.
Varis ameliyatı sonrası görülen komplikasyonlar
– İltihap
– Kanama
– Flebit (geride kalan damarlarda iltihap olur)
– Emboli (pıhtının akciğer damarlarını tıkamasıdır ve öldürücü olabilir, çok seyrek görülür)
– Bacaklarda morluklar (doku içine kanamadan kaynaklanır)
– Ağrı (aslında komplikasyon değil doğal süreçtir)
– Dikişlerin açılması
– Ameliyat izi (bu da komplikasyon değil her ameliyatta görülen bir doğal sonuçtur ameliyatsız yöntemlerde görülmez)
Varis Ameliyatında İltihaplanma Meydana Gelebilir
Varis ameliyatında çok yerden kesi yapılır yani cildin koruyuculuğu bozulmuş olur, cildin bütünlüğünün bozulduğu her durumda yaralanma alanından mikrop girerek iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu yaralanma herhangi bir kazayla olabileceği gibi kontrollü bir şekilde ameliyatta da oluşturulur. Ameliyatla cilt kesilmesine bağlı iltihaplanma daha seyrektir çünkü ortam sterildir ama buna rağmen her ameliyattan sonra iltihap riski vardır.
Bütün ameliyatlardan sonra olabildiği gibi varis tedavisi ameliyatla yapıldığında ameliyat yada dikiş yerinden mikrop girerek ameliyat bölgesinde iltihap yada apseye sebep olabilir, bütün ameliyat sonrası iltihaplanmaları gibi varis ameliyatı sonrası görülen iltihapta da antibiyotik ve istirahat önerilir, yara yerindeki dikişler alınarak iltihabın akması sağlanır. Genellikle ciddi sorun yaşanmadan tedavi edilebilir.
Ameliyat Sonrasında Antibiyotik Kullanımı Gerekir
Doku içindeki bu mikrobik durum bazen cilt altından ilerleyerek selülit veya lenfanjit denilen durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir. İltihabın bu şekilde ilerlenmesi durumunda daha etkili antibiyotikler ve tercihen ağızdan değil kalça veya damardan yapılan antibiyotikler kullanılır.
Kullanılan Malzemelerin Steril Olması Esastır
Ameliyathanelerin maksimum düzeyde steril olmasının temel mantığı bu tür ameliyat sonrası yara enfeksiyonlarının en aza indirilmesidir, sonraki dönemde yapılan pansumanlarında uygun ortam ve malzemelerle yapılmaması enfeksiyon riskini artırabilen uygulamalardır.
Ameliyatsız Yöntemlerle Varis Tedavisi Tavsiye Edilir
Ameliyatsız lazer, radyo frekans veya köpükle yapılan varis tedavilerinde cilt bütünlüğü bozulmadığı için mikrop girme ve iltihaplanma riski yok diyecek kadar azdır. Bu yöntemlerle tedaviden sonra görülen enfeksiyonlar çok daha basit düzeylerde kalmaktadır. Varisleriniz varsa riski yüksek ameliyatlar yerine riski çok düşük ameliyatsız yöntemleri tercih etmelisiniz.
Sonuç olarak;
Her ameliyattan sonra görülebilen çeşitli komplikasyonlar varis ameliyatından sonra da görülebilir ancak ameliyatsız yöntemlerde bunlara rastlanmaz ve tedavi sonrası can sıkıcı bu tür durumlarla karşılaşılmaz. Komplikasyonlar dışında diğer bir çok avantaj sebebiyle teknolojilerle yapılan tedaviler tercih edilmelidir.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Orhan COŞKUN 1999 yılından bu yana kalp damar cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Varis ve hemanjiom gibi hastalıkların tedavilerinde ameliyatsız yöntemler uygulamaktadır.