Toplumda bir çok kişi maalesef varis ve şikayetlerine maruz kalmaktadır. Önceleri yavaş yavaş genişlemeye başlayan damarlar herhangi bir tedbir alınmadığı taktirde ilerleme göstererek kişinin yaşam kalitesini düşürebilecek seviyelere ulaşabilmektedir.
İlk önceleri yani hastalığın başlangıç aşamasında çok fazla şikayete sebep olmadığından, fazla umursanmayan rahatsızlık ilerleme sarfettiğinde sızlama, yanma, kaşıntı ve özellikle geceleri kramp yakınmalarını artırmaktadır. Bu şikayetlerin artması ile de hala herhangi bir önlem alınmaz ise hastalık varis ülseri (bacak yaraları) aşamasına kadar gidebilmektedir.
Bu dönemde ki rahatsızlık çok daha fazla sıkıntılara yol açmaktadır. Bu yazımızda varis belirtileri nelerdir, varis belirtileri nasıl anlaşılır ve varis belirtileri nasıl giderilir gibi merak edilen konular hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Damar genişlemesi olarak da adlandırılan bu rahatsızlık kişiden kişiye farklı şekillerde ve boyutlarda ortaya çıkmaktadır. Örneğin cilt altında kırmızı ve mor renkte olan kılcal damarların meydana gelmesi yalnızca kötü görünüme sebep olmakta ve başka şikayetlere sebep olmamaktadır.
Fakat genişlemelerin toplar damarlarda ortaya çıkması önem taşır ve ciddiyet ister. Toplardamarlarında varis meydana gelmiş olan hastaların şikayetleri daha fazladır. Bu varis çeşidi hastalara aşağıda sıraladığımız şikayetlerin bazılarını ya da tümünü yaşata bilmektedir.
– Ağrı ve sızlama
– Şişme
– Yorgunluk ve ağırlık hissi
– Yanma
– Kramp (Özellikle geceleri uyku sırasında)
– Kaşıntı
– Uyuşma
Varisten Korunma Yolları
Üst kısımda varis belirtileri ve şikayetlerini anlatmaya çalıştık. Şimdi ise varisleri olan kişilerin ilerlemesini durdurmak veya bu hastalığa maruz kalma riski olan kişilerin önlem alabilmeleri için yapılması gerekenleri izah edelim.
1-) Sabit bir şekilde uzun süre oturulmamalı veya ayakta durulmamalı. Gün içerisinde 45-60 dakikada bir 3-4 dakika tur atılmalı, böylece kan dolaşımı sağlanmalıdır. Sabah ya da akşamları günlük olarak yapılacak minimum 30 dakikalık yürüyüşler fayda sağlamaktadır. Bunun dışında bisiklet sürebilir, yüzebilir, ev veya spor salonlarında egzersizler yapabilirsiniz.
2- Sıcak sudan ve ortamlardan uzak durulması gerekmektedir. Bacaklara soğuk su ile uygulanacak masaj oldukça yarar sağlar. Özellikle evinizde küvet mevcut ise Yarısına kadar 14-15 derece olacak su ile doldurarak içerisinde adım atabilirsiniz. Ayağınızı defalarca sudan komple çıkarıp tekrar sokmakta faydalı olacaktır.
3- Ayakkabı kullanımı oldukça önem arz etmektedir. Kadınların topuklu ayakkabı tercih ederken 5 cm’den yüksek olmaması yarar sağlar. Her gün farklı ayakkabı tercih edilmesi ise topukların kan pompasına uyarıcı etki göstermektedir.
4- Külotlu çorap, sıkı kemere sahip veya dar olan pantolon problem yaratabileceğinden, kan akışını engellemeyecek bol giysiler tercih edilmelidir.
5- Düzenli ve sağlıklı beslenilmesi gerektiği gibi günde 2 litre sıvı tüketilmelidir.
6- İnsanların sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında büyük rol oynayan alkol ve sigara kullanımı varis hastaları tarafından da bırakılmalıdır.
Hareketsiz kalmayın!
Varisin meydana gelmesinde rol oynayan en sık sebep, yazımızın akışında da bahsettiğimiz üzere uzun süre oturarak veya ayakta hareketsiz kalmaktır. Gün içerisinde işiniz gereği sürekli oturmak ya da ayakta durmak zorundaysanız bunu hareketsiz kalmadan belli zaman aralığında bir kaç adım atacak şekilde hareket ederek yapmalısınız.
45-60 dakika aralıklarla bulunduğunuz yerde tur atmak olumlu etkileyecektir. Durduğunuz yerde de hareketler yapabilirsiniz. Örneğin ilk önce ayaklarınızın topuklarını birleştirip uçlarını ayırarak V şekli yapabilir. Hemen ardından uçlarını birleştirip, topuklarınızı ayırarak ters V yapabilirsiniz. Bunu arka arkaya egzersiz şeklinde yapabilirsiniz.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varis rahatsızlığının tedavisi için bir çok yöntem bulunmaktadır. Fakat bu yöntemlerde işe yarayanlar (bilimsel tedavi yöntemleri), işe yaramayanlar (hiç bir bilimselliği ve başarısı olmayan) şeklinde ikiye ayrılmaktadır.
Piyasada bir çok kişi çeşitli yöntemlerle varis rahatsızlığını tedavi ettiğini iddia etmektedir. İnternet ortamında tedaviye yönelik araştırma yaptığınız da muhtemelen en çok bitkisel ilaç, krem, çay ve sülükle tedavi siteleri ile karşılaşacaksınız. Bu gibi insanlara kesinlikle itibar etmemeli ve para kazanma hırslarıyla sizi kandırmalarına izin vermemelisiniz.
Bilimsel Yöntemleri Tercih Etmeniz Gerekir!
Varis tedavisi için mutlaka bilimsel yani bu konuda uzman hekimler tarafından uygulanan yöntemleri tercih etmelisiniz. Bilimsel tedavi de kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Bunları da açıklayarak sıralayalım.
Ameliyatsız Varis Tedavisi
Herhangi bir narkoz, ameliyat, dikiş, istirahat gerektirmeden teknolojik cihaz, alet veya ilaçların enjekte edilmesi ile pratik bir şekilde tedavi olabilirsiniz.
IDEA tarafından 2004 yılından günümüze uygulanmakta olan yöntemler ile 10 dakika da varis tedavinizi olabilir. Yine yürüyerek günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.
Köpükle Tedavi Videosu
Dolayısıyla ilaç sorun çıkaran damar ya da damarları tahrip ederek, varis problemini ortadan kaldırmaktadır. Herhangi bir yan etkisi yoktur ve ilaç böbrekler aracılığıyla vücuttan atılmaktadır. Bu ameliyatsız yöntemleri aşağıda ki verdiğimiz linklere tıklayarak sitemizin diğer sayfalarında inceleme imkanı bulabilirsiniz.
https://www.varistedavi.gen.tr/varis-kopuk-tedavisi
https://www.varistedavi.gen.tr/varis-lazer-tedavi
https://www.varistedavi.gen.tr/radyofrekans-ile-varis-tedavisi
Ameliyatla Varis Tedavisi
Geçmişte kullanılan tek yöntemdir. Günümüzde hala teknolojiye ayak uyduramamış bazı tedavi merkezleri tarafından uygulanmaktadır. Bu tarz tedavilerde kesi, dikiş, kanama, pansuman, narkoz ve istirahat gibi bir çok olumsuzluk olduğundan tavsiye edilmemektedir.
Muayene Ücretsizdir!
Ameliyatsız yöntemler ile tedavi olmak ve sağlığınıza kavuşmak için varis konusunda uzman kalp damar cerrahi uzmanlarımız görev yapmaktadır. Türkiye’nin 4 büyük şehrinde toplamda 6 şube ve 7 uzman tüm varis hastaları için ücretsiz muayene hizmeti vermektedir. Size en yakın şube ile iletişim sayfamızdan irtibata geçerek randevu alabilir muayene alarak hastalığınızın derecesi ve tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz. Arzu ettiğiniz taktirde ise tedavinize hemen başlanmakta ve damar genişlemeleri çok yoğun değilse tek seans halinde 15-20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
Op. Dr. Rüştü KALAÇ 1989 yılında Ankara Tıp Fakültesinden mezun olarak, 1998 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kalp Damar Cerrahi Uzmanlığı İhtisasını tamamlamıştır. Şu an IDEA TIP Şişli'de hasta kabul etmektedir.