Varis İlaçla Geçer mi?

Doktor korkusu olan ya da daha ekonomik şekilde tedavi olabileceğini düşünen insanlar varis ilaçla geçer mi ya da varis tedavisi için hangi ilaçlar kullanılır şeklinde sorular yöneltmektedir.

Ancak varis hastalığı ne yazık ki herhangi bir ilaç kullanımı ile tedavi edilemez. Genişlemiş bir damarı ilaçlarla eski haline getirmeye çalışmak çürük bir dişi sakızla iyileştirmeye ya da ağrıyan çürük dişin ağrısını ilaçla geçirmekten farksızdır.

varis-ilacla-gecer-mi

Varis Ağrısı İlaçla Geçer mi?

Bu sorunun cevabı nasıl bu kadar net olabilir, olur çünkü varis olan damarın genişlemesi çürük dişteki yapısal bozukluk gibidir asla geri çevrilemez.

Varis ilaçla geçmez ama şikayetlerin gerilemesine yada azalmasına etki edebilir. Varisten kaynaklanan sızlama, ağrı, şişlik, karıncalanma, kaşıntı gibi şikayetleri azaltmak için piyasaya sürülmüş şu ilaçlar kullanılabilir. Etki mekanizmaları ve etki güçleri yaklaşık aynıdır. Ancak sadece şikayetleri anlık olarak geçireceği ve tamamen tedavi etmeyeceği unutulmamalıdır.

Varis İlaçları

Doxium Kapsül (Dobesilat kalsiyum 500 mgx30 ve 60 kapsül içerir)
End.: Mikroanjiyopatide (özellikle diyabetik retinopatide);ağrı, kramp ve tembellikle seyreden venöz yetmezliklerde endikedir. Ayrıca tedaviye yardımcı olarak arteriovenöz kaynaklı sirkülasyon bozukluklarında, hemoroidal rahatsızlıklarda kullanılır.
Kontr.E.: Bilinenbir kontrendikasyonu yoktur.
Uyar.: Gebelerde zorunlu olmadıkça,özellikle gebeliğin ilk 3 ayında kullanılmamalıdır.
Yan E.: Bazan miderahatsızlıkları, bulantı, ishal, deri döküntüsü gibi yan etkilergözlenmiştir.
Etkileş.: Kalsiyum dobesilatın diğerilaçlarla etkileşmesi olduğuna dair bir veri yoktur.
Doz Önerisi: Kapsüller açılmadan, yemekle birlikte 1 veya 3kapsül alınmalıdır. Doz ve tedavi süresi tedavi edilecek hastalığagöre hekim tarafından belirlenir.

Daflon 500 FilmTablet (Diosmin 450 mg, hesperidin50 mg 30 tablet içerir)
End.: Alt ekstremitelerin fonksiyonel ve organik kronikvenöz yetersizliğine ait ağırlık hissi, ağrı, gece gelen kramplarve hemoroid krizlerine ait fonksiyonel belirtilerin tedavisindeendikedir.
Kontr.E.: Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu yoktur.
Uyar.: Gebelikte kullanımıyla bugünekadar insanlarda olumsuz bir etki bildirilmemiştir. Anne sütüne geçtiğine dair verilerinolmaması nedeniyle, emzirme döneminde kullanılmaması önerilir.
Yan E.: Tedavininkesilmesini gerektirmeyen ve nadir olarak bazı bulantı, kusma tarzındanonspesifik sindirimsel ve terleme gibi nörovejetatif yakınmalarbildirilmiştir.
Etkileş.: Bugüne kadar bildirilmiş biretkileşmesi yoktur.
Doz Önerisi: Venöz yetersizliklerde günde 2 tablet, hemoroidkrizlerinde ilk 4 gün, günde 6 tablet ve sonraki 3 gün, günde 4 tablet uygulanır.

Venoruton Forte Tablet (Okserutin 500 mgx30 tablet içerir)
End.: Kronik venöz yetmezliğe eşlik eden ödem ve semptomlar(ağrılı, yorgun, şiş, ağır bacaklar, kramplar, parestezi); postflebitiksendrom, beslenme bozuklukları, varikoz dermatitler ve varikoz ülserler; skleroterapive varis egzersizinde yardımcı ilaç olarak; hemoroid semptomları (ağrı, eksudasyon, kaşıntı ve kanama) ve komplikasyonları; gebeliğin 4. ayındanitibaren olmak üzere, gebelik sırasında görülebilen venöz yetmezlik vehemoroidler; radyoterapiyi izleyen damar ve mukoza lezyonlarının önlenmesi ve hafifletilmesi; diyabete, hipertansiyona ve ateroskleroza eşlik edenretinopatilerde yardımcı tedavi olarak ve amaurosis fugax ataklarınınönlenmesinde kullanılır.
Kontr.E.: Okserutine veya diğer rutozitlere karşı aşırı duyarlı olanlarda ve ayrıca gebeliğin ilk 3ayında kullanılmamalıdır.
Uyar.: Genel klinik bir uygulama olarak gebeliğin ilk 3ayında kullanılmamalıdır.
Yan E.: Ender olarak deride döküntüler, minör gastrointestinalbozukluklar, baş ağrısı ve kızarma gibi hafif yan etkiler kaydedilmiştir.
Doz Önerisi: Venözbozuklukların tedavisi:Yemeklerle birlikte günde 2 kez 1 Venorutonforte tablet. Semptomlar genellikle 2 haftaiçerisinde düzelir. Bu dozaja, semptomlar ve ödem tamaman kayboluncaya kadardevam edilmesi önerilir. Daha sonra tedaviye ara verilebilir (sağlanmış olandüzelme, tedavi durdurulduktan sonra en az 4 hafta devam eder) ve semptomlartekrarlayacak olursa, yukarıda belirtilen dozlar yeniden uygulanır. Radyoterapinin sekonderetkileri: Radyoterapiboyunca, semptomlar ortadan kalkıncaya kadar, yemeklerle birlikte günde 2 defa1 tablet. Retinal damar hastalıkları: En iyi sonuçlar, günde 1-2 g’ye kadaryükselebilen, yemeklerle birlikte günde 2 defa 1 veya 2 tablet Venoruton forte’a eşdeğer dozlarla alınmıştır

Venotrex retard tablet (atkestanesi ekstresi –troxerutin Kapiller stabilizan bioflavonoid içerir)
Yetişkinde 2 x 1.
Kontrendikasyon; aşırı duyarlılık.
Yan etkiler; bulantı, dispepsi, allerjik reaksiyonlar…
Yukarıda yer alan ilaçları almadan önce mutlaka varis muayenesi ve hekim tavsiyesi ile kullanmalısınız. Ama şunu unutmayın bu ilaçları kullanmakla varis hastalığından kurtulacağınızı sanmayın. Sadece ağrı kesici şeklinde kullandığınızı unutmayın.
Yukarıda dikkat edildiğinde fark edileceği gibi tüm bu ilaçlar basur hastalığında da önerilmektedir. Yine aynı şekilde ilaçla basur tedavisi yapılamaz şikayetleri azaltma amaçlı kullanılır.

Bu ilaçlar genellikle polikliniğe gelen hastayı ikna etmek için yazılır, yazan doktor da herhangi bir ileşme sağlamayacağını bilir.

 

Yazar: Op. Dr. Orhan COŞKUN
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Orhan COŞKUN 1999 yılından bu yana kalp damar cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Varis ve hemanjiom gibi hastalıkların tedavilerinde ameliyatsız yöntemler uygulamaktadır.
whatsapp WhatsApp Destek
telefon İletişim Bilgilerimiz