Varis hastalığı özellikle bacaklarda toplardamarın genişlemesi kıvrılması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu durum bazen öyle bir ilerleme gösterir ki deriyi inceltir hatta patlatır. Hiç bir travma olmadan da kanama yapabilir.
Varis Kanaması Neden Olur?
Bazen kaşımayla veya bir yere çarpma ile kanamaya sebep olabilir. Varis kanaması deyince çoğu zaman yemek borusu ve midede karaciğer yetmezliği (siroz gibi) sonucu oluşan kanama akıllara gelir. Bu kanamalar ölüme sebep olabilir. Bunlara tam donanımlı hastanede gastroentroloji doktorları müdahale etmelidir. Bazen cerrahi müdahalede gerekebilir. Oldukça tehlikeli varis kanamalarıdır.
Biz size bacaklardaki varis kanamasını anlatmaya çalışacağız.
Varis Kanaması Çeşitleri
Doku İçine Kanama
Genellikle kılcal damarların çatlaması sonucu deri altına kanayarak morluklara sebep olur. Soğuk pansuman yapmak iyi gelir. Ayrıca iyileşmeyi hızlandıran bazı jeller kullanılabilir. Bir tehlikesi yoktur.
Cilt Dışına Kanama
Bu damarın patlamasıdır. Özellikle uykuda olursa son derece tehlikeli ve riskli sonuçlar doğurabilir. Damarın içindeki basıncın artmasına bağlı olan bu kanama 15-20 dakikada hayati riskler doğuracak kan kaybına sebebiyet verir. Varis kanaması olduğu zaman acilen yapılması gerekenler şunlardır;
a-) Derhal kanayan yerin üstüne temiz bir peçeteyle, bezle ya da çıplak elle bastırmaktır. Asla turnike uygulanmamalıdır. Bizzat kanayan yerin üzerine bastırmak yeterlidir.
b-) Kanamayı kontrol altına aldıktan sonra hızlıca bir hastanenin acil servisine müracat etmek gerekir. Hastanede kanayan yer sütürle kapatıldıktan sonra elastik bandajla sarılmalıdır.
Varis kanamasının kontrolü sonrası hasta en kısa zamanda vakit kaybetmeden bir kalp damar cerrahi uzmanı tarafından tedavi altına alınmalıdır. Ayrıca genişlemiş diğer toplar damarların kanamasının önlenmesinde erken tedavi olmanın faydası vardır.
Varis tedavisinde günümüzde gelişen teknolojik yöntemler ile ameliyatsız tedavi ön plana çıkmaktadır. Özellikle çok genişlemiş toplar damarların köpük yöntemi ile tedavi edilmesi fayda sağlamaktadır.
IDEA Kliniklerinde ameliyatsız yöntemlerle (köpük, radyo frekans, lazer) her türlü varis tedavisi yapılmaktadır.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Orhan COŞKUN 1999 yılından bu yana kalp damar cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Varis ve hemanjiom gibi hastalıkların tedavilerinde ameliyatsız yöntemler uygulamaktadır.