Bacaklarda ki damarların çeşitli nedenlerle genişleyerek şişmesi ve renk değiştirmesi cilt üzerinden ciddi manada çirkin gözükmekte bunun yanı sıra ağrı, sızlama, yorgunluk ve kaşıntı gibi şikayetlere de maruz bırakmaktadır. Varis tedavi edilmezse kişinin şikayetleri her geçen gün artarak daha fazla tehlike içermeye başlayacaktır. Varis tedavisi ameliyatsız yöntemlerle son derece kolay ve avantajlı bir şekilde yapılabilir.
Hastalar varisleri için doktora başvurmaktan çekinerek, evlerinde uygulayabilecekleri çarelerin arayışına girerse ne yazık ki bu dönem içerisinde sadece zaman kaybederek varisli damarların daha fazla kötüleşmesine yol açacaklardır. Varisleri olan hastaların mutlaka doğru uzmana yönlenerek muayene olması gerekir. Doktor muayene esnasında doppler ultrason ile varisin tipini, boyutunu ve yaygınlığını tespit ederek uygulanabilecek ameliyatsız tedavi yöntemlerini sunacaktır. Aynı zamanda tedavi bitiminde tekrar varislere maruz kalmamak için alınması gereken önlemleri de hatırlatacaktır.
Varis Tedavisi Neden Önemlidir?
Varisleri olan her hasta aynı şikayetlere maruz kalmaz. Bazı hastalar belirti ve şikayetlerin tümünü ciddi şekilde yaşarken bazı hastalar daha az şikayet yaşayabilir. Hatta bazı hastalarda hiç bir şikayet görülmeyebilir. Ancak bu ileri ki dönemde karşılaşmayacakları anlamına gelmez. Varisten dolayı ortaya çıkabilecek risk ve tehdit unsurları aşağıda ki gibi sıralanabilir.
Varis Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Hiperpigmentasyon
Varisler tedavi edilmediğinde, genişleyen damarlardan bacak dokularına kan sızması olabilir. Bu doğrultuda hastanın cildinin bir kısmında meydana gelen renk değişimi hiperpigmentasyon olarak adlandırılır. Renk değişiminin yanı sıra ağrılı şişlik ve iltihaplanma da söz konusu olabilir.
Lipodermatoskleroz
Dokular uzun süreli iltihaba maruz kaldığında sertleşerek ağırlaşır. Hasta bu durumda bacaklarının daha hassas bir hale geldiğini hareket ettirmekte ve dinlenmede zorluk çektiğini hissedebilir. Lipodermatoskleroz bacak dokularının sertleşmesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Varis Ülseri
Varislerin ilerleme kaydetmesi ile beraber zamanla bacak ülseri ortaya çıkabilir. Varis ülserinin tedavisi normal varislerden daha zor olduğu gibi sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Damarların genişlemesiyle beraber meydana gelen basınç ile çatlaması sonucu kan dokuya yayılır ve varis ülseri yani bacak yaraları durumu ortaya çıkar.
Varis Kanaması
Kanın bacaklarda göllenmesi ile beraber ciltte incelme söz konusu olur. Hasta bu incelme olan bölgeye darbe alır ya da sert bir şekilde kaşırsa yırtılma meydana gelenerek kanama görülebilir. Kanama genellikle ağrısızdır ancak derhal bir müdahalede bulunulması gerekir. Aksi taktirde hastada çok fazla kan kaybı gözlemlenebilir.
Tromboflebit
Cilt yüzeyinin hemen altında ki damarların iltihaplanmasını içeren duruma tromboflebit denilmektedir. Damarların zayıflaması ve kan akışının azalmasından dolayı oluşur. Hasta cildinde kızarıklar görebileceği gibi, damarlarında ki hassasiyetin artış gösterdiğini, şişlik oluştuğunu ve ağrıdığını hissedebilir.
Derin Ven Trambozu
Halk arasında toplardamarda pıhtı oluşması olarak bilinen derin ven trombozu (DVT) bacaklarda ve kalçanın uyluk bölgesi ismi verilen kısmında görülen bir durumdur. Meydana gelen pıhtı toplardamarın tıkanmasına sebep olur. Çoğunlukla 40’lı yaşlardan sonra görülse de genç yaşta ki insanlarda da karşılaşılabiliyor.
Varislerin tedavi edilmediği ve ertelendiği durumlarda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları üst kısımda ayrıntılı bir şekilde sıralayarak, tehlikeli bir duruma dönüşeceğini izah etmeye çalıştık. Varis hastaları çok gecikmeden mutlaka varis konusunda tecrübeli olan kalp damar cerrahi uzmanına başvurmalı ve muayene olmalıdır.
Varisler Nasıl Tedavi Edilir?
Kullanılacak olan tedavi yöntemi tamamen varislerin durumuna/ciddiyetine bağlıdır. Çoğunlukla hasarlı olan damarların ameliyatsız şekilde tahrip edilmesi için lazer, radyo frekans, skleroterapi ve köpük skleroterapi yöntemleri tercih edilmektedir.
https://www.varistedavi.gen.tr/ameliyatsiz-varis-tedavisi linkinden ameliyatsız varis tedavisi için kullanılabilecek yöntemleri ve avantajlarını detaylı olarak inceleme şansı bulabilirsiniz.
Referanslar:
https://www.huffpost.com/entry/-the-dangers-of-leaving-v_b_10840908
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/basics/definition/con-20031922
http://www.healthline.com/health/superficial-thrombophlebitis
http://www.nhs.uk/conditions/leg-ulcer-venous/pages/introduction.aspx
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Orhan COŞKUN 1999 yılından bu yana kalp damar cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Varis ve hemanjiom gibi hastalıkların tedavilerinde ameliyatsız yöntemler uygulamaktadır.